Izmene Zakona o radu

Bez autora
Jul 25 2010

Kako je najavila Radmila Bukumirić-Katić, pomoćnik ministra rada i socijalne politike u Vladi Republike Srbije, intenzivan je rad na izmenama Zakona o radu u narednih nekoliko meseci u cilju njegovog usklađivanja sa standardima EU i potrebama poslovanja.Cilj izmene ovog zakona je da omogući veću fleksibilnost u podeli rada. Uvođenjem i definisanjem novih formi rada, skraćenog radnog vremena i rada kod kuće, biće smanjeni rad na crno i siva ekonomija. Takođe, biće izmenjena i odredba da rad na određeno vreme može da traje najduže godinu dana jer sada u Srbiji postoje mnogi projekti koje finansira EU, a koji traju nekoliko godina i zahtevaju upravo takvu vrstu rada.

Izmene Zakona o raduKako je najavila Radmila Bukumirić-Katić, pomoćnik ministra rada i socijalne politike u Vladi Republike Srbije, intenzivan je rad na izmenama Zakona o radu u narednih nekoliko meseci u cilju njegovog usklađivanja sa standardima EU i potrebama poslovanja.

Cilj izmene ovog zakona je da omogući veću fleksibilnost u podeli rada.

Uvođenjem i definisanjem novih formi rada, skraćenog radnog vremena i rada kod kuće, biće smanjeni rad na crno i siva ekonomija.

Takođe, biće izmenjena i odredba da rad na određeno vreme može da traje najduže godinu dana jer sada u Srbiji postoje mnogi projekti koje finansira EU, a koji traju nekoliko godina i zahtevaju upravo takvu vrstu rada.

Najavljeno je i formiranje agencija za privremeno zapošljavanje, koje će omogućiti poslodavcima da za određene poslove angažuju ljude zaposlene u njima.

Trebalo bi da budu smanjeni i cenzusi za reprezentativnost organizacija poslodavaca i sindikata i izmenjena procedura za utvrđivanje reprezentativnosti i članstva u tim organizacijama.

Cilj tih promena jeste da se još jednom delu socijalnih partnera omogući da postane reprezentativan, s obzirom na to da sa novim partnerima socijalni dijalog postaje kvalitetniji.

Takođe, u pripremi su i novi zakoni o štrajku i platama u javnim službama. Novim zakonom o štrajku biće definisani minimum procesa rada u štrajku, ključna pitanja prava zaposlenih u štrajku i zakonitost obustave, a cilj novog zakona o platama u javnim službama je pokušaj uvođenja principa “za isti rad približno jednaka plata”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik